Jeśli nie macie pomysłu na kolację lub przekąskę w ciągu dnia to koniecznie musicie skorzystać z poniższego przepisu! Ta pyszna sałatka z pomarańczy i daktyli nadziewanych serkiem mascarpone to super pomysł szczególnie na letnie, upalne dni lub wieczory. Jest bardzo lekka, a jej składniki to istna bomba witaminowa! I niech Was nie zmylą owoce…wbrew pozorom, nie jest ona zbyt słodka! Zakasajcie rękawy i do roboty!
Składniki na 2 porcje:
3 dojrzałe pomarańcze
10 dużych daktyli
150g serka mascarpone
4 łyżki orzechów nerkowca
1/2 dojrzałego granata
czarny pieprz
KROK 1. Pomarańcze obierz, pokrój w plastry i rozłóż na talerzu. Zostaw jedną ćwiartkę pomarańczy, z której będzie potrzebny sok.
KROK 2. Daktyle nadziej serkiem mascarpone i ułóż na przygotowanych cytrusach.
KROK 3. Pestki z połówki granatu wyjmij do miseczki i rozsyp je po sałatce, jeśli grant jest soczysty to możesz też polać nim sałatkę.
KROK 4. Na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu) wrzuć orzechy nerkowca i praż je przez ok. 1-2 minuty, aż się zarumienią. Uprażone orzechy posyp na wierzch sałatki.
KROK 5. Całość skrop lekko sokiem z pomarańczy i posyp czarnym pieprzem. Smacznego!