Zupa z pieczonej papryki z kolendrą to chyba najpopularniejsza zupa krem u nas w domu, szczególnie teraz – podczas tej chłodnej jesieni. Przepyszna, aromatyczna i rozgrzewająca – chyba nic więcej nie trzeba żeby stała się ona również Waszym ulubieńcem?:) Przepis ten poznałam prawie 13 lat temu, od razu po przyjeździe do Anglii, i używam go do tej pory – to powinno być najlepszą rekomendacją dla tej receptury. Jak wszystkie moje przepisy tutaj na blogu – zupa jest łatwa, i co najważniejsze, bardzo szybka w wykonaniu, dodatkowo mega pożywna i zdrowa. Lećcie więc na zakupy, szykujcie składniki i zabierajcie się do roboty.
Zupa z pieczonej papryki – składniki
4x czerwone papryki
3x duże marchewki
1x cebula
2x ząbki czosnku
garść świeżej kolendry (lub 2x łyżki suszonej kolendry)
1x litr bulionu warzywnego lub rosołu
1x łyżka oleju rzepakowego
sól i pieprz do smaku
Zupa z pieczonej papryki – jak zrobić
KROK 1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Paprykę myjemy, kroimy w paski i wkładamy do piekarnika na 15-20 minut aż się dobrze zarumienią.
KROK 2. Cebulę i czosnek drobno kroimy i podsmażamy na oleju rzepakowym (oczywiście może być inny olej, ale my do smażenia używamy takiego).
KROK 3. Marchewkę trzemy na tarce i dodajemy do cebuli i czosnku. Całość mieszamy i dusimy razem przez ok. 5 minut.
KROK 4. Całość zalewamy bulionem warzywnym, dodajemy upieczoną paprykę i gotujemy przez ok. 20 minut.
KROK 5. Do zupy dodajemy pokrojoną kolendrę (jeśli nie lubicie kolendry możecie dodać pietruszkę, choć to właśnie dzięki tej zupie pokochałam kolendrę!), sól i pieprz do smaku i wszystko blendujemy naa krem.
KROK 6. I gotowe! Ta zupa z pieczonej papryki z kolendrą smakuje najlepiej ze świeżym chlebkiem – smacznego!
Koniecznie dajcie mi znać czy zasmakowała Wam ta zupa z pieczonej papryki według mojego przepisu – choć jestem pewna, że pokochacie ją tak jak my! Życzę Wam smacznego i sama uciekam ‚do garów’:) Po więcej przepisów wpadajcie do ZAKŁADKI KUCHNIA (klik tutaj).