Dziś serwujemy tajskie kotlety rybne! Lubicie ryby i krewetki? Macie ochotę na tajskie smaki? Nie chcecie spędzić w kuchni zbyt dużo czasu gotując obiad? Jeśli tak, to przedstawiam Wam przepis na pyszne tajskie kotlety rybne, a właściwie kotlety rybno-krewetkowe. Danie to, nie dość że łatwe to jeszcze szybkie do przygotowania. Kotleciki są pyszne zarówno na ciepło, ale też jako zimna przekąska między posiłkami. No to do roboty!
***
Do you like fish and prawns? Do you fancy some Thai flavours? Do you not like spending too much time in the kitchen? If so, the following Thai-style Fish Cakes recipe is perfect for you! This dish is not only easy but also very quick to prepare. These patties are delicious when served hot , but also great as a cold snack between meals. Let’s start then!
Tajskie kotlety rybne – SkŁadniki na ok. 4 porcje:
250g fileta z białej ryby
300g surowych, obranych krewetek
200g wiórków kokosowych
2 spore świeże papryczki chilli
3 ząbki czosnku
1/2 pęczka szczypiorku
2 łyżki posiekanej kolendry
2 łyżki tajskiej czerwonej pasty curry
Sól i pieprz do smaku
Olej do smażenia
Składniki do dipu do tajskich kotletów rybnych:
200ml ryżowego octu
125g cukru
1 duża świeża papryczka chilli
2 ząbki czosnku
1 mała marchewka
1/5 ogórka
1 łyżka prażonych orzeszków ziemnych
KROK 1. Najpierw przygotuj dip. Do małego garnka wlej ocet, dodaj cukier i podgrzej tak, aby cukier się rozpuścił. Lekko mieszaj aż składniki trochę zgęstnieją. Dodaj posiekane chilli i czosnek, zdejmij z ognia i odstaw aby ostygło. Marchewkę i ogórka obierz i pokrój na małe kawałeczki (z ogórka uprzednio usuń nasiona). Orzeszki ziemne posiekaj i wrzuć wszystkie składniki do ostudzonego dipu.
KROK 2. Pokrój rybę na średnie kawałki i zmiksuj w blenderze razem z krewetkami i wiórkami kokosowymi, tak żeby masa była prawie jednolita, ale żeby nadawała się do zagniecenia kotlecików. Do gotowej mikstury dodaj pastę curry, sól, pieprz i pokrojone chilli, kolendrę, czosnek i szczypiorek. Całość dobrze wymieszaj. Podziel na 12 porcji i z każdej porcji wilgotnymi rękoma uformuj kotleta.
KROK 3. Na patelni podgrzej olej do średniej temperatury i usmaż kotlety aż się zarumienią, około 3 minuty z każdej strony. Po wyjęciu z patelni, ułóż kotlety na papierowym ręczniku, aby odsączyć je z tłuszczu. I gotowe! Kotleciki serwuj z przygotowanym dipem i z ćwiartkami limonki. Tajskie kotlety rybne są gotowe! Smacznego!
***
Ingredients (for 4 servings):
250g boneless white fish
300g raw peeled prawns
200g coconut flakes
2 fresh red chilli
3 garlic cloves
1/2 bunch of spring onions, sliced
2 tbsp freshly chopped coriander
2 tbsp Thai red curry paste
Salt and pepper
Oil, for frying
Ingredients for dipping sauce:
200ml rice wine vinegar
200g sugar
1 fresh chilli
2 garlic cloves
1 small carrot
1/5 cucumber
1 tbsp roasted peanuts
STEP 1. Prepare the dipping sauce first. Pour the vinegar into a small saucepan, add the sugar and slowly bring to the boil to dissolve the sugar. Simmer until the liquid thickens slightly. Add the chillis and garlic (finely chopped), remove from the heat and let it cool. Peel and finely dice the carrot. Scrape the seeds from the cucumber, discard, then finely dice the flesh. Roughly chop the peanuts. Mix all the ingredients together with the cooled liquid.
STEP 2. Cut the fish into chunks and place in a blender with the peeled prawns and coconut flakes. Whiz until everything is combined and nearly smooth. Add chilli, garlic, spring onions, coriander (all finely chopped), curry paste, salt and pepper and mix well. Divide the mixture into 12 portions and shape into cakes, using wet hands.
STEP 3. Heat the oil in a frying pan over medium heat and fry the fish cakes until they are golden brown, for about 3 minutes on each side. Drain the fish cakes on kitchen roll…and they’re ready! Serve with the dipping sauce and some lime wedges! Enjoy!