Przepis na spring rolls z papieru ryżowego

przepis na spring rolls

Przepis na spring rolls chciałam przygotować na bloga już od dłuższego czasu, ale… za każdym razem wszystko znikało z talerza w tempie błyskawicznym, więc nie było okazji do zrobienia zdjęć:) Spring rolls, czyli zawijasy z papieru ryżowego, są o tyle fajne, że przygotowując je, możesz dać ponieść się swojej wyobraźni, bo składniki, które można użyć w tym daniu są tak naprawdę dowolone. Takie rollsy to zdrowa, smaczna i oryginalna przekąska, idealna na każda porę dnia. Ich przygotowanie jest proste i szybkie, a efekt naprawdę super!

przepis na spring rolls


 Przepis na Spring Rolls – SKŁADNIKI


Do przepisu na spring rolls potrzebny będzie przede wszystkim papier ryżowy, który znaleźć można w większości supermarketów. W oryginale, wypełnienie składa się z makaronu ryżowego, ale my użyliśmy ryż (bo został nam z obiadu, z poprzedniego dnia). I to jest właśnie w przepisie na spring rolls super – nie musisz ściśle trzymać się składników, tylko śmiało je modyfikować i urozmaicać. Zawijasy można zrobić w wersji słonej lub słodkiej. Te pierwsze były u nas z kurczakiem, krewetkami, sałatą, sezamem, papryką i kiełkami, drugie natomiast z owocami: truskawkami, kiwi oraz borówkami.


Przepis na Spring Rolls – wykonanie


Po pierwsze, pokrój wszystkie składniki i poukładaj na talerzu, tak aby były gotowe do zawijania. Następnie, przygotuj papier ryżowy i garnek z niewielką ilością letniej wody, ponieważ papier musi być zmiękczony. Postępuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, ale pamiętaj też, że płatki powinny mieć miękką strukturę, ale na tyle jędrną żeby można było swobodnie zawijać. Po wyjęciu z wody połóż płat papieru na czysta ściereczkę, lub drewnianą nielakierowaną deskę, której nie używasz do krojenia, aby odsączyć nadmiar wody.

przepis-na-spring-rolls

przepis na spring rolls

przepis na spring rolls

przepis na spring rolls


Przepis na spring rolls – jak zawijać?


Na rozmiękczony papier ryżowy kolejno układaj składniki, zaczynając od ‚wypełnienia’, czyli makaronu ryżowego, ryżu, lub na przykład sałaty. Ułóż je na 1/3 wysokości delikatnie rozłożonego papierowego papieru ryżowego. Radzimy zaczynać od dolnej 1/3 części bo wtedy łatwiej się zawija wszystko do góry. Po lekkim zawinięciu takiego wrapa, stopniowo dodawaj pozostałe składniki (patrz na poniższe zdjęcia). Aby nasze danie ładnie wyglądało, na wierzch warto dodać kolorowe składniki i równo je ułożyć.

przepis na spring rolls

przepis na spring rolls

przepis na spring rolls

przepis na spring rolls

przepis na spring rolls

przepis na spring rolls

I gotowe! Przyrządzone spring rollsy podawać z pysznym sosem. Do wersji wytrawnej polecamy sos z masła orzechowego lub dip z chilli i czosnkiem. Wersja słodka najlepiej smakuje z jogurtem ze zblendowanymi owocami. Smacznego!

przepis na spring rolls

przepis na spring rolls