Przekąski na imprezę, które na pewno zasmakują Waszym gościom! Bardzo smaczne, szybkie do zrobienia i super się prezentują. Idealnie sprawdzą się zarówno na małym, kameralnym spotkaniu z przyjaciółmi, jak i na większej imprezie typu Andrzejki czy Sylwester. Mam nadzieję, że moje przepisy na przekąski na imprezę przypadną Wam do gustu. No to do roboty… i smacznego!
Przekąski na imprezę – 3 łatwe przepisy
Przekąski na imprezę – Roladki z salami
Smaczne, ładnie się prezentują, a w dodatku są mega szybkie w przygotowaniu. Mowa o roladkach z salami, i choć ta przekąska na imprezę nie należy raczej do dietetycznych dań, to Wasi goście na pewno ją docenią.
Składniki:
200g salami
200g serka śmietankowego
2 łodygi szczypiorku
kilka listków bazylii (może być suszona)
czarny pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Na papierze pergaminowym rozłożyć plastry salami, tak aby na siebie ‚nachodziły’. Następnie rozsmarować serek śmietankowy, całość posypać drobno posiekanym szczypiorkiem i bazylią oraz wedle uznania doprawić czarnym pieprzem. Za pomocą pergaminu całość zawinąć w roladę. Pokroić w plastry o grubości ok. 1cm i… gotowe!
Przekąski na imprezę – Sałatka Caprese na bogato :-)
Kolejną moją propozycją na przekąski na imprezę jest sałatka caprese na bogato, czyli moja wersja tego włoskiego przysmaku, z kilkoma dodatkami ekstra. Idealnie sprawdzi się nie tylko na imprezie, ale również jako dodatek do obiadu, lub lunch do pracy.
Składniki:
100g rukoli
100g fasolki szparagowej
200g pomidorków koktajlowych
150g mozarelli
50g solonych orzeszków ziemnych
ocet balsamiczny
sól
Sposób przygotowania:
Fasolkę szparagową zblanszować w gorącej, osolonej wodzie i ostudzić. Na półmisku rozłożyć umytą rukolę, pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, wystudzoną fasolkę, pokrojoną w kostkę mozarellę i posiekane orzeszki ziemne. Całość opruszyć solą i polać octem balsamicznym. Zajadać ze smakiem:)
Przekąski na imprezę – Sałatka z paluszkami krabowymi
Ta przekąska imprezowa to u nas taki pewniak, który serwujemy za każdym razem kiedy przyjmujemy gości. To sałatka z paluszkami krabowymi, bardzo syta i smaczna. Całą robotę w tej sałatce ‚robi’ sos – zdradzę Wam moją tajemnicę jak go zrobić! Smacznego!
Składniki:
150g ryżu (ja użyłam ryżu do sushi, bo tylko taki akurat miałam :D)
3 jajka ugotowane na twardo
250g paluszków krabowych
150g twardego żółtego sera (ja użyłam cheddar)
mała puszka kukurydzy konserwowej
4 łyżki majonezu
4 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka musztardy
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie, wystudzić i wrzucić do miski. Białka jajek i paluszki krabowe pokroić w drobną kostkę, a ser żółty zetrzeć na tarce. Wszystko wrzucić do miski z ryżem, dodać kukurydzę, następnie wymieszać składniki. Teraz uwagaaaa, uwagaaaaa… chwila prawdy, bo zdradzę Wam jak przygotować przepyszny sos. Moją tajemnicą są… żółtka jajek, bo to właśnie one są bazą sosu. W małej miseczce należy je rozdrobnić widelcem, tak aby wyglądały jak proszek:) Teraz wystarczy dorzucić majonez, jogurt, musztardę, sól i pieprz – wszystko dokładnie wymieszać na jednolity sos i dodać do sałatki. Palce lizać!
Spodobał Ci się ten wpis?
Zapraszam po więcej przepisów do kategorii KUCHNIA.