Owoce pod fit kruszonką to deser, który u nas króluje podczas wakacji. Bez cukru, bez mąki, a do tego bardzo smaczne – połączenie idealne! Do ich zrobienia potrzebne są tylko 4 składniki, i zajmuje to naprawdę niewiele czasu. Ja najczęściej używam nektarynek – to zdecydowanie nasza ulubiona wersja. Dobra – koniec gadania, zabierajcie się do roboty :)
Owoce pod fit kruszonką – składniki
7/8x nektarynek (oczywiście mogą być inne owoce, nawet mrożone – wtedy potrzeba ich ok. 600g)
2x szklanki płatków owsianych
6x łyżek oleju kokosowego
6x łyżek syropu klonowego
Owoce pod fit kruszonką – jak zrobić
KROK 1. Owoce dokładnie myjemy, usuwamy pestki, kroimy w kostkę i wrzucamy do naczynia, w którym będziemy piec nasz deser.
KROK 2. Olej kokosowy rozpuszczamy na małej patelni. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.
KROK 3. Do miski wrzucamy płatki owsiane i wlewamy do nich rozpuszczony olej i syrop klonowy – całość dokładnie mieszamy.
KROK 4. Mieszankę z płatków wykładamy na owoce – tak, aby równo je przykryć. Pieczemy 20-25 minut, sprawdzając czy nasza kruszonka się nie przypala.
WAŻNE: jeśli chcecie użyć jabłek (polecam – tak upieczone smakują prawie tak dobrze, jak szarlotka!) – proponuje dodać dodatkowe 2 łyżki syropu klonowego bezpośrednio na owoce, a czas pieczenia wydłużyć do 30 minut.
Te owoce pod fit kruszonką są naprawdę pyszne! Mam nadzieję, że ten przepis przypadnie Wam do gustu – koniecznie dajcie znać. Po więcej ciekawych propozycji przepisowych zapraszam Was TUTAJ (KLIK).