Chyba zgodzicie się ze mną, że potrawy świąteczne, oprócz tego, że tradycyjne i smaczne, powinny być również dosyć łatwe i szybkie w przygotowaniu? Nikt nie chce przecież spędzać w kuchni zbyt wielu godzin, które możemy w zamian wykorzystać na spędzenie czasu z rodziną i bliskimi. W dzisiejszym artykule pokażę Wam moje ulubione potrawy świąteczne, bez których nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia. Moje przepisy będą proste do wykonania, składniki łatwo dostępne, a czas na ich wykonanie naprawdę niezbyt długi. To co – zaczynamy?!:)
Często pytacie mnie skąd bierzemy w Manchesterze polskie produkty – odpowiedź jest bardzo prosta – ze sklepów sieci Food Plus! Są to sklepy z polskimi produktami, które znajdują się w całej Wielkiej Brytanii, a nawet w Niemczech i w Holandii. W sklepach tych znajdziecie zawsze świeży asortyment i najwyższej jakości produkty z Polski. Warzywa, owoce, mięso i wędliny, nabiał, soki, napoje, słodycze, produkty suche, przyprawy… w sklepach Food Plus jest dosłownie wszystko! Nie musicie jeździć po kilku sklepach, aby upolować wszystkie składniki – znajdziecie je w jednym miejscu.
Nie macie zbyt dużo czasu na gotowanie? Nie ma najmniejszego problemu! W sklepach Food Plus znajdziecie również mnóstwo półgotowych, jak i gotowych produktów – na przykład pierogi, krokiety, uszka, barszczyk … czym chata bogata:)
Na stronie Food Plus, oprócz ciekawych przepisów i inspiracji, jest również wyszukiwarka sklepów – możecie jej użyć, aby znaleźć swój lokalny sklep. My chodzimy do naszych polskich sklepów tej marki już od wielu lat, i polecamy Wam je z całego serca!
Łatwe i szybkie potrawy świąteczne – barszcz grzybowy
Barszcz grzybowy to u nas świąteczne danie numer jeden. Jada się go u mnie w domu podczas Wigilii. Jest przepyszny, ma bardzo oryginalny smak, więc nie wyobrażam sobie nie zrobić go na tę najważniejszą kolację w roku. Przygotowanie tego barszczu grzybowego jest naprawdę proste, potrzebujemy zaledwie kilku składników – a potrawa jest naprawdę bardzo smaczna! Oto mój przepis na barszcz grzybowy (na około 4 porcje):
Barszcz grzybowy – składniki:
50g suszonych grzybów, mała marchewka, mała pietruszka, 2 duże cebule, 8 średnich ziemniaków, 12 łyżek oleju rzepakowego, sól i czarny pieprz
Barszcz grzybowy – przepis:
Krok 1: Grzyby zagotuj w zimnej wodzie, następnie je przecedź i bardzo drobno pokrój. Do garnka wlej 1 litr zimnej wody, wrzuć pokrojone grzyby, wraz z marchewką i pietruszką. Gotuj ok 30 minut.
Krok 2: Obierz i ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie.
Krok 3: Posiekaj obydwie cebule. Na 4 łyżkach oleju rzepakowego podsmaż jedną posiekaną cebulkę – kiedy będzie gotowa, wrzuć wszystko do gotującego się barszczu.
Krok 4: Z barszczu wyjmij marchewkę i pietruszkę. Całość dopraw solą i pieprzem i ….. grzybowy barszcz gotowy!
Krok 5: Resztę cebulki podsmaż na reszcie oleju rzepakowego. Do głębokiego talerza wrzuć kilka ziemniaków, okraś je cebulką z olejem, a następnie wlej gorący barszcz grzybowy. Smacznego!
Łatwe i szybkie potrawy świąteczne – kapusta z grochem
Kapusta z grochem to kolejne świąteczne danie, bez którego nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia! Zawsze gotuję wielką porcję, dzięki czemu kapustka starcza nam aż do Sylwestra (oczywiście mrozimy ją). Potrawę tę jemy w Wigilię, więc jest ona bez mięsa. Spróbujcie ugotować ją według poniższego przepisu, a na pewno Wam zasmakuje!
Kapusta z grochem – składniki:
200g grochu łuskanego, 400g kiszonej kapusty, 1 duża cebula, 2 łyżki oliwy z oliwek, 3 listki laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, sól i pieprz
Kapusta z grochem – przepis:
Krok 1: Groch namocz w wodzie na co najmniej godzinę przed gotowaniem. Po tym czasie odcedź go, przepłukaj i zagotuj w zimnej wodzie. Zbierz białą pianę (która pojawi się podczas gotowania), posól do smaku i gotuj przez około 45 minut.
Krok 2: Kapustę opłukaj, odcedź z wody i drobno pokrój. Wrzuć do niewielkiej ilości zimnej wody (tyle, aby woda zakrywała kapustę w garnku), dodaj liście laurowe i ziele angielskie, sól i pieprz, a następnie gotuj przez ok. pół godziny, aż będzie miękka.
Krok 3: Cebulę posiekaj i podsmaż na oliwie z oliwek. Dodaj do niej ugotowaną kapustę (uprzednio wyjmij z niej ziele angielskie i liście laurowe), dokładnie wymieszaj i smaż wszystko przez 10 minut.
Krok 4: Gdy groch będzie ugotowany – przerzuć wszystkie składniki do dużego garnka, dopraw solą i pieprzem i gotuj wszystko razem przez kolejne 30-45 minut, aż składniki będą miękkie i się ‚połączą’. Smacznego!
Łatwe i szybkie potrawy świąteczne – śledzie w sosie śmietanowo-musztardowym
Śledzie to kolejny ‚must have’ na naszym wigilijnym i świątecznym stole. My najbardziej lubimy te w śmietanowych sosach – dzięki czemu ich smak jest bardziej delikatny. Dziś pokażę Wam łatwy przepis na śledzie w sosie śmietanowo-musztardowym z jabłkiem. Zabierajcie się do roboty:)
Śledzie w sosie śmietanowo-musztardowym – składniki:
250g filetów śledziowych, duże jabłko, mała cebula, 200g gęstej śmietany 18%, łyżka majonezu, 2 łyżki musztardy, sok z połowy cytryny, czarny pieprz
Śledzie w sosie śmietanowo-musztardowym – przepis:
Krok 1: Śledzie pokrój na ok. 5cm kawałki i wypłukaj je z soli w zimnej wodzie. Włóż do miski ze świeżą zimną wodą, odstaw na ok. 30 minut, w międzyczasie zmieniając wodę kolejny raz.
Krok 2: Cebulę drobno posiekaj. Jabłko obierz i pokrój na małe, ok. 1cm paseczki.
Krok 3: W miseczce zrób sos: wrzuć śmietanę, majonez, musztardę, sok z cytryny, czarny pieprz – wszystko dokładnie wymieszaj – aż powstanie jednolity sos. Dorzuć jabłka i posiekaną cebulkę, wymieszaj kolejny raz.
Krok 4: Śledzie odcedź i osusz. Wrzuć je do przygotowanego wcześniej sosu, dokładnie wymieszaj i przełóż do ładnego naczynia. Danie to możesz przystroić plastrami cytryny i koperkiem. Smacznego!
Łatwe i szybkie potrawy świąteczne – tatar ze śledzia
No i ostatni punkt programu – kolejna śledziowa potrawa, czyli… tatar ze śledzia. Szybki, prosty i smaczny – czegoż chcieć więcej? To danie króluje u nas również w Sylwestrową noc – koniecznie wypróbujcie!
Tatar ze śledzia – składniki:
250g filetów śledziowych, cebula, 2 ogórki kiszone, zielona pietruszka, sok z połówki cytryny, natka pietruszki, 4 łyżki majonezu, łyżka musztardy, łyżka oliwy z oliwek, łyżka koncentratu pomidorowego, czarny pieprz
Tatar ze śledzia – przepis:
Krok 1: Śledzie wypłucz z soli w zimnej wodzie. Włóż do miski ze świeżą zimną wodą, odstaw na ok. 30 minut, w międzyczasie zmieniając wodę kolejny raz.
Krok 2: Cebulę, ogórki i natkę pietruszki drobno posiekaj. Wrzuć je do miski, dodając majonez, sok z cytryny, musztardę, oliwę z oliwek, koncentrat pomidorowy. Wszystko dokładnie wymieszaj i dopraw pieprzem do smaku.
Krok 3: Śledzie odcedź, osusz i drobno posiekaj. Wrzuć je do dużej miski, a następie dodaj uprzednio przygotowany sos. Wszystko razem wymieszaj i … smacznego!
Do wszystkich przepisów w tym artykule użyłam składników kupionych w sklepie sieci Food Plus, która jest partnerem tego wpisu.