Idzie wiosna – zacznij dbać o swoją dietę!

zadbaj o dietę na wiosnę

No moi kochani, pewnie zauważyliście, że wiosna już za pasem? Nie wiem jak Wy, ale ja jestem z tego powodu przeszczęśliwa! Piękna pogoda, znacznie dłuższe i słoneczne dni, kwitnące kwiaty… achh, czego chcieć więcej!? Wiosna to czas kiedy wszystko budzi się do życia, czas idealny na nowe początki, czas, aby wreszcie wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe pełne warzyw i owoców! Jak to zrobić? Najlepiej metodą małych kroczków – stopniowo zmieniając swoje przyzwyczajenia. W dzisiejszym artykule opowiem Wam, jak my wraz z początkiem wiosny wprowadzamy zdrowe nawyki żywieniowe, które bazują w szczególności na większej ilości warzyw, owoców i soków. Zapraszam Was do zapoznania się z poniższymi krokami do uzyskania lepszego samopoczucia, a nawet zdrowia. Mam nadzieję, że zainspirujecie się choć trochę!

blog parentingowy warzywa i owoce


Krok 1 – Zbilansowana dieta


Po pierwsze – lepiej zbilansowana dieta. Umówmy się – bez zdrowych nawyków żywieniowych daleko nie zajedziemy. Dzięki spożywaniu dziennie co najmniej 400g warzyw i owoców (najlepiej w podziale na 5 porcji, gdzie większość stanowią warzywa) nasz organizm będzie nam wdzięczny i odpłaci nam się o niebo lepszym samopoczuciem, ale też i wyglądem. Jak to zrobić? Na przykład włączając do naszej diety więcej przekąsek warzywno-owocowych. Owocowe szaszłyki z truskawek i borówek, sałatka owocowa z naturalnym jogurtem, kolorowa surówka, czy też duszone jabłka z cynamonem – do wyboru, do koloru?

blog parentingowy owocowa salatka

Przepis na tę sałatkę owocową znajdziecie TUTAJ. 


Krok 2 – 5 kolorów


Piątka na piątkę, czyli 5 porcji warzyw i owoców w 5 kolorach! Planując nasze rodzinne posiłki, dbamy o to, aby w naszym codziennym menu znalazło się co najmniej 5 porcji warzyw i owoców. Dodatkowo, zawsze staramy się, aby były one ze wszystkich 5 grup kolorystycznych – nie wiem czy wiecie, ale każdy kolor ma inny pozytywny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie ludzkiego organizmu! Przyjmuje się, że  im bardziej intensywna barwa, tym więcej wartości odżywczych posiada dana roślina.

Rośliny czerwone cenione są przede wszystkim za ochronę układu sercowego. Rośliny z grupy żółtej bogate są w witaminę C, A, potas oraz odpowiadające za ich kolor karotenoidy. Warzywa i owoce należące do grupy zielonej (kolor tej grupy to zasługa chlorofilu, który działa detoksykująco) posiadają właściwości alkalizujące organizm, oraz zapobiegające anemii i nowotworom. Produkty z tej grupy zawierają luteinę, witaminę A, E, C i K, witaminy z grupy B oraz potas. Grupa fioletowa to warzywa i owoce, które odmładzają organizm, zapobiegają infekcjom dróg moczowych i układu pokarmowego. Białe warzywa i owoce są bogate w allicynę (naturalny antybiotyk), posiadającą silne działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjnie.

Poza tym, Milla i Klara o wiele chętniej jędzą dania kolorowe, które wyglądają na talerzu zdecydowanie smaczniej, niż jakieś smutne szaro-bure potrawy?

soki zdjecia blog parentingowy

blog parentingowy


Krok 3 – Sok = owoc lub warzywo


Kolejnym krokiem do stworzenia zdrowszego menu dla całej rodziny jest spożywanie co najmniej jednej szklanki (o pojemności min. 200 ml) soku owocowego lub warzywnego jako jednej porcji owoców i warzyw. Wiemy przecież, że soki stanowią wartościowy element codziennej, zbilansowanej diety. Szklanka soku, także tego pasteryzowanego z opakowania kartonowego, może być 1 z 5 zalecanych codziennie owocowo-warzywnych porcji. Soki owocowe i warzywne są doskonałym źródłem witamin, tych samych które znajdowały się w owocach i warzywach, z których soki zostały wykonane. Na przykład, sok marchwiowy to cenne źródło prowitaminy A. Sok pomidorowy natomiast dostarcza naszym organizmom potas oraz witaminy np. witaminę C i kwas foliowy. Poza cennymi substancjami odżywczymi, w sokach znajdziemy również związki polifenolowe, które chronią nasz organizm przed wpływem wolnych rodników.

blog parentingowy

lbog parentingowy

blog parentingowy


Krok 4 – Ukryte witaminy


Założę się, że ten krok przypadnie do gustu w szczególności mamom niejadków? Bo mowa tutaj o sprytnym serwowaniu warzyw i owoców w codziennym menu. Chodzi mi o ciekawe i dosyć niecodzienne pomysły na dostarczenie jeszcze większej ilości substancji odżywczych z warzyw i owoców w nieco innej formie np. zielone muffinki z brokułami, naleśniki ze szpinakiem, ciasto marchewkowe lub pełna warzyw zupa krem, w której nie widać poszczególnych składników, ale są one nadal obecne i wzbogacają naszą dietę w niezbędnie składniki mineralne i witaminy. Nasza kreatywność jest tutaj kluczowa – im więcej niecodziennych dan i połączeń, tym więcej cennych wartości odżywczych dla naszego organizmu. No i tym więcej zadowolonych małych brzuszków?

zielone babeczki ze szpinakiem

Przepis na te smakowite muffinki z brokułami znajdziecie TUTAJ.


Krok 5 – Odkryj nieznane


Nie bój się i poznaj co Ci nieznane! Wraz z początkiem wiosny, spróbuj nowych smaków, wyszukaj niespotykane przepisy i inspiruj się kreatywną kuchnią! Wprowadzi to powiew świeżości do codziennego menu, umożliwi poznanie kolejnych odsłon i smaków polskich warzyw i owoców, ale również będzie świetnym pretekstem do wspólnego gotowania w rodzinnym gronie i odkrywania nieznanych smaków. Jak możecie zobaczyć na naszym Instagramie, my gotujemy wspólnie z dziewczynkami bardzo często! Oprócz samej nauki gotowania, jest to najlepszy sposób na pokazanie im jak ważną rolę w naszym zdrowiu pełni dobrze zbilansowana dieta i najlepszej jakości składniki.

blog parentingowy


Warzywa i owoce (w różnej formie) powinny być nieodłączną częścią zdrowej i zbilansowanej diety, a właściwie sposobu odżywiania. Zawarte w nich witaminy, sole mineralne i błonnik przyczyniają się do sprawnego funkcjonowania naszego organizmu. Pamiętajmy, że właściwie skomponowane menu nie tylko wpływa na nasze zdrowie od „wewnątrz”, ale również przekłada się na wygląd zewnętrzny. Zbilansowane, wartościowe posiłki są nie tylko zdrowe i smaczne, ale również sprzyjają utrzymaniu prawidłowej masy ciała. A nie oszukujmy się – zrzucenie kilku nadprogramowych kilogramów to wiosenny cel niejednej z nas? Dlatego właśnie gorąco Was zachęcam do skorzystania z powyższych rad i do wprowadzenia ich w codzienne życie. Na zdrowie dla Was wszystkich!

warzywa i owocowe w diecie dziecka

blog parentingowy


Program sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Organizator Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków.