Dziś podaję Wam przepis na PRZE-PYSZ-NY sernik z serka mascarpone z musem malinowo-jagodowym. Sernik ten był pierwszym (!) ciastem jakie kiedykolwiek upiekłam i odrazu wyszedł super, co świadczy o tym, że to naprawdę łatwe! Już niedługo Wielkanoc, więc super okazja żeby go wypróbować.
Sernik z musem malinowo – jagodowym – składniki
Składniki:
50g masła, plus trochę do wysmarowania blachy
150g kruchych herbatników
150g malin i jagód
150g cukru, plus 3 łyżki dodatkowo
400g serka śmietanowego (na przykład Philadelphia, w temperaturze pokojowej)
250g serka mascarpone (w temperaturze pokojowej)
2 duże jajka, plus 1 żółtko (w temperaturze pokojowej)
1 łyżeczka olejku waniliowego
2 łyżki mąki
Sernik z musem malinowo – jagodowym – jak zrobić
KROK 1 Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C, tortownicę wysmaruj dodatkowym masłem. Herbatniki wrzuć do woreczka i dobrze rozgnieć je wałkiem.
KROK 2 Rozpuść masło w rondelku (w niskiej temperaturze, uważając żeby się nie przypaliło) i ‚wmieszaj’ rozgniecione ciastka. Gotową miksturę wrzuć na dno tortownicy i przyciskając łyżką uformuj bazę sernika.
KROK 3 Maliny, jagody i 3 łyżki cukru zmiksuj robotem kuchennym, gotowe puree zagotuj w rondelku przez około 5 minut – aż uzyska konsystencję podobną do dżemu. Odstaw do ostygnięcia.
KROK 4 Pozostały cukier, serek śmietanowy, serek mascarpone, jaja, olejek waniliowy i mąkę zmiksuj razem, do uzyskania jednolitej konsystencji (nie miksuj zbyt długo, żeby nie powstały ‚bańki’ powietrza). Wlej gotową masę do tortownicy i wygładź ją łyżką.
KROK 5 Na wierzch sernika delikatnie wlej owocowy mus i wykałaczką wymieszaj masę z musem. Całą tortownicę szczelnie owiń folią aluminiowa i umieść w większym naczyniu, do połowy napełnionym wrzącą wodą. Piecz przez 40 minut. Wyłąćz piekarnik, ale pozostaw w nim sernik jeszcze przez godzinę. Po godzinie wyjmij ciasto i je ostudź, następnie włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny aby sernik się schłodził. Gotowe, smacznego!