Przepis na Arancini, czyli sycylijskie kulki ryżowe powinna znać każda mama! Dlaczego? Bo są przepyszne, łatwe do zrobienia, idealne jako danie główne lub dodatek do obiadu. Oprócz tego, oryginalny przepis można modyfikować, używając różnych ‚nadzień’, tak aby zaspokoić apetyt i upodobania naszych maluchów. Podane z pikantnym sosem idealnie sprawdzą się na niejednej imprezie dla dorosłych. Przyrządzenie ich razem z dzieckiem sprawi Ci wiele frajdy: nie dość, że rozwija to zdolności manualne małych rączek, to jest jak najbardziej bezpieczne, bo formując kulki używamy tylko i wyłącznie zimnych składników. Sukces kulinarny gwarantowany na 100%! Oto przepis na Arancini, który po wielu moich prośbach, Milka z Szymonem zgodzili się Wam zdradzić;-)
ok. 1,5 litra rosołu lub bulionu warzywnego
80g masła
1 mała cebulka, posiekana
350g ryżu Arborio lub innego krótko ziarnistego
120ml białego wina (alkohol z wina i tak wyparuje, więc spokojnie:))
1/2 łyżeczki szafranu
80g Parmezanu lub Grana Padano
4 jajka
1 duża kulka lub paczka małych Mozzarelli
Sól i pieprz do smaku, według uznania
Olej do głębokiego smażenia
Mąka i bułka tarta (do panierowania)
Sprawdź czy risotto już jest gotowe – powinno być lekko al dente. Przed dodaniem ostatniej porcji bulionu, wlej szafran z miseczki i dokładnie wymieszaj. Kiedy ryż będzie już gotowy dopraw do smaku, pamiętając żeby nie przesadzić z solą, gdyż parmezan sam w sobie jest bardzo słony. Zdejmij risotto z ognia i dodaj pozostałą część masła oraz starty ser. Wymieszaj dokładnie i zostaw pod przykryciem na ok. 5min.
KROK 4
Wystudź risotto – nigdy nie używaj ciepłego ryżu do zrobienia arancini. Dodaj dwa jajka i dobrze wymieszaj. Mozzarellę odcedź od wody, jeśli używasz dużej kulki to pokrój ją w małe kostki. Z ryżu zacznij formować kulki wielkości mandarynek i nadziewaj je serem. Tu największe pole do popisu dla dzieciaków:-)
KROK 5