Macaroni cheese to proste i szybkie w przygotowaniu danie, bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych. Można je przyrządzić na wiele sposobów, z różnymi dodatkami. My najbardziej lubimy wersję klasyczną ‚bez niczego’, lub tą, którą chcę Wam przedstawić dziś – z kalafiorem, ale można dodać też szynkę, kurczaka, pieczarki, brokuły, zielony groszek… do wyboru, do koloru! Macaroni Cheese może być serwowane jako danie główne, lub dodatek do obiadu. Świetnie się sprawdzi jeśli potrzebujesz zrobić obiad na szybko, smakuje wyśmienicie również podgrzewane. Nie jest to z pewnością danie dietetyczne, ale nie dajmy się zwariować – czasami można pozwolić sobie na odrobinę więcej kalori:-) Ten amerykański klasyk jest bardzo syty i idealnie nadaje się na chłodne, zimowe wieczory!
Składniki:
450g makaronu typu kolanka
1 mały kalafior
250g sera typu Cheddar (lub innego, łatwo topiącego się)
160g parmezanu
300ml kwaśnej śmietany
natka pietruszki
60g bułki tartej
pół łyżeczki gałki muszkatałowej
sól i pieprz do smaku
KROK 1
Kalafior podziel na małe różyczki, cheddar i parmezan zetrzyj na tarce. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając do niego pokrojony kalafior.
KROK 2
Do garnka z grubym dnem wlej śmietanę i dodaj sery (1/4 parmezanu odłóż do miseczki, do posypki). Podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż sos uzyska aksamitną konsystencję. Dodaj posiekaną pietruszkę. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatałową, wedle uznania.
KROK 3
Odcedź makaron i kalafior, zostawiajac trochę wody z gotowania. Wrzuć je z powrotem do garnka, wlej serowy sos i dokładnie wymieszaj. Jeśli sos jest zbyt gęsty – dodaj wode pozostałą z gotowania makaronu. Danie ułóż w żaroodpornym naczyniu.
KROK 4
Pozostały parmezan wymieszaj z bułka tartą, posiekaną pietruszka i odrobina wody z kranu. Tak przygotowaną mieszanką posyp przygotowany makaron i zapiekaj w rozgrzanym wcześniej piekarniku do uzyskania złotego koloru (około 10 minut). Jeśli zależy Ci na czasie, nie musisz makaronu zapiekać – świetnie będzie smakować też ‚prosto z garnka’ – o ile oczywiście będzie zaserwowane od razu, jeszcze gorące. Smacznego!