Uwielbiam zupy! Mogłabym je jeść codziennie, najlepiej bardzo gorące i z mnóstwem świeżej pietruszki lub koperku. Na szczęście Milla i Szymon podzielają te moje upodobania, więc zupy gotujemy często. Zupa rybna, którą dziś przygotowałam na obiad, jest bardzo lekka, smaczna no i przede wszystkim pożywna. Z dodatkiem kurkumy, idealnie nadaje się na zimne, jesienne dni! Ugotowana z łososia i białej ryby nie jest zbyt tłusta, dzięki czemu dzieciaki też będą się nią zajadać. Jej przygotowanie zajmuje tylko godzinę, a efekt jest naprawdę warty tego czasu. Nie masz pomysłu na obiad? Teraz już masz:-)
Składniki:
2x dzwonki łososia
3x filety białej ryby (np. dorsza)
4x duże ziemniaki
2x duże marchewki
1x biala pietruszka
1x por
1x mała cebula
1/2 małego selera
100g masła
sok z połowy cytryny
świeży koperek
sól, pieprz i kurkuma
KROK 1
Do dużego garnka wrzuć obrane i umyte warzywa (oprócz ziemniaków), doprowadź do wrzenia, następnie gotuj przez 20 minut, na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Obierz ziemniaki i pokrój je w drobną kostkę. Dorzuć do gotującego się bulionu warzywnego i gotuj przez kolejne 15 minut.
KROK 2
Ryby oprósz solą i pieprzem i delikatnie podsmaż na rozpuszczonym maśle, na dużej patelni. Przewróć na drugą stronę, skrop sokiem z cytryny i posyp pokrojonym koperkiem. Zalej szklanką bulionu i pogotuj przez 3 minuty. Następnie ryby wrzuć do głównego garnka z bulionem. Wszystko gotuj razem jeszcze przez jakieś 15 minut.
KROK 3
Dopraw do smaku solą, pieprzem i kurkumą. Podawaj z chlebem, a opcjonalnie z kluseczkami – zacierkami. My z Szymonem do swoich porcji dodajemy jeszcze pokrojoną papryczkę chili – na ekstra kopa, właśnie szczególnie jesienią:) I voilà, lekka zupa rybna gotowa!
Ta zupa rybna jest naprawdę bardzo szybka do zrobienia i gwarantuję Ci, że będzie smakowała każdemu. Świetnie nadaje się dla dzieciaków, a jesli wolicie zupy krem to nic prostszego – całość wystarczy zblendować:) Smacznego!